keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Typografia tehtävä

Typografia: Typografialla tarkoitetaan minkä tahansa paino- tai digitaalisen työn ulkoasua ja sen suunnittelua: fontteja, värejä, asettelua, koko tasapainoista kokonaisuutta ja suhdetta sisältöön, sen koossa pysymistä, harmoniaa ja yhtenäisyyttä, tarkoituksenmukaisuutta, logiikkaa, tasapainoa, tilanjakoa, ryhmittelyä, rytmiä, jännitteitä, liikettä, suuntaa, valoja, varjoja, eri elementtien keskinäisiä suhteita, mielikuvaa, imagoa, ominaislaatua jne.

Typografia on kulttuuri- ja tilannesidonnainen merkkijärjestelmä, jonka vaikutus näkyy kaikissa kaksiulotteisissa pinnoissa asiakirjastandardista, sanomalehdistä ja kirjoista julisteisiin, mainoksiin, tuotepakkauksiin, postimerkkeihin, WWW-sivuihin ja taideteoksiin. Kuvataiteissa sitä kutsutaan sommitteluksi, mutta puhutaan aivan samoista asioista kuin typografiassakin.

typografia ja kirjasintyypit

Antiikva: Antiikva tarkoittaa päätteellisiä kirjainmuotoja, jotka kehittyivät vuosina 1470–1600.
Antiikvakirjaimet kehitettiin yhdistelemällä roomalaista meisselikirjoitusta ja karolingista kirjoitusta.
Aiheeseen liittyvä kuva




Groteski: Groteski on pääteviivattomista kirjasintyypeistä käytetty nimitys. Selkeytensä vuoksi sans-serif-kirjaimet soveltuvat parhaiten otsikoiksi, joskin niitä käytetään myös leipätekstissä, varsinkin verkkosivuilla.
Kuvahaun tulos haulle groteski


Gemena: Gemenat ovat pienaakkosia, arkikielessä usein pienet kirjaimet.

Kuvahaun tulos haulle gemena aakkoslaji
Versaali:Versaalit edustavat kirjainten alkuperäistä muotoa. Käytetään mm. nimien korostuksissa, otsikoissa, erisnimien alkukirjaimissa ja korosteellisissa alkukirjaimissa. Versaalit ovat suuraakkosia, arkikielessä usein isot kirjaimet.


Teimme illustraattorilla malliesimerkkejä typografiasta ja antikvasta, mallisanana käytin avoimet ovet sanaa, koska se oli oleellinen sana sillä hetkellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiakaspalvelun lisätehtävä

Itsearviointi omasta asiakaspalveluosaamisesta Olen hyvä luomaan asiakkaalle turvallisen, iloisen ja miellyttävän asiointikokemukse, ...